Τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού μέσα από το Δια και τον Κρόνο
από το
Χρήστο Άρχο M.Sc

Ένας γνώστης αστρολογίας μπορεί να καταλάβει αρκετά στοιχεία γύρω από το την ανάπτυξη ενός ατόμου. Η σπουδαιότητα βέβαια αυτού είναι πολύ μεγάλη αν κοιτάξουμε όλη την ψυχολογική βιβλιοθήκη από τις αρχές της μέχρι και σήμερα που θεωρεί ότι η ανάπτυξη του ανθρώπου παίζει καίριο σημείο για την μετέπειτα εξέλιξη του.
Πολλές φορές λοιπόν ένα ζήτημα στην πρώιμη ανάπτυξη του ατόμου μπορεί να σημάνει πολλά προβλήματα.

Ο Δίας και ο Κρόνος σαν κοινωνικοί πλανήτες παίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο μιας και αποτελούν ουσιαστικά την κοινωνική επιρροή και συνθήκη με την οποία θα μεγαλώσει το κάθε παιδί. Ας μελετήσουμε λοιπόν αυτούς τους δύο πλανήτες ξεχωριστά.

family

ΚΡΟΝΟΣ
Ο Κρόνος αποτελεί το κοινωνικό πλαίσιο κάθε αυτό. Ο Κρόνος είναι το νοητό σύνορο που έχουμε οι άνθρωποι.  Ο Κρόνος αποτελεί πάντα τα κοινωνικά πλαίσια τα οποία ένα άτομο κινείται και πως θα αντιδράσει σε αυτά. Επίσης καταλαβαίνουμε με τον Κρόνο πόσο το άτομο θα μπορέσει να το στηρίξει η κοινωνία και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσέξουμε τους κύκλους αυτού τα πρώτα 19 χρόνια ζωής του ατόμου.
7 ετών Πρώτο τετράγωνο Κρόνου διελαύνων με Κρόνο γενέθλιο.

Σε αυτή τη φάση το άτομο έρχεται σε μία κατάσταση κατανόησης του περιβάλλοντος του και αρχίζει να κατανοεί περισσότερο το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Το πρώτο τετράγωνο δεν είναι ποτέ μία ήρεμη διαδικασία είναι μία κατάσταση που απαιτεί σημαντική πάλη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι αν κατά τη φάση αυτή του Κρόνου υπάρχουν και άλλες δύσκολες όψεις στο χάρτη όπου θα δέχεται και ο Κρόνος αρνητικές όψεις, παρουσιάζεται μία έλλειψη εμπιστοσύνης προς το άτομο που το κάνει να νοιώθει αρνητικά προς κάθε πρόσωπο. Η διαδικασία της ωρίμανσης ίσως γίνεται με έναν πιο επιθετικό τρόπο όπου τελικά αργότερα μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε μία έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ψυχολόγος Erik Erikson θεώρησε αυτή τη φάση ιδιαίτερα σημαντική ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα – παραγωγικότητα και στην έλλειψη αυτοπεποίθησης.  Αν λοιπόν βρούμε στοιχεία στο χάρτη που να συναινούν ότι εκείνη την περίοδο το άτομο είχε περάσει από δύσκολες πλανητικές διελεύσεις θα πρέπει συμβουλευτικά να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το άτομο να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενδυναμώσει την αίσθηση αυτοπεποίθησης του.

13 ετών Πρώτη αντίθεση Κρόνου γενέθλιο με διελαύνων.
Αυτή η φάση είναι πάρα πολύ γνωστή και την έχουμε βιώσει όλοι οι άνθρωποι. Είναι η στιγμή που κατακλυζόμαστε από διάφορες κοινωνικές εικόνες και προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι η δική μας. Η εποχή που η εφηβεία ξεκινά και θα πρέπει σταδιακά να χτίσουμε τη δική μας ταυτότητα και να γίνομαι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Τα χρόνια αυτά ποτέ δεν είναι εύκολα και για όλα τα παιδιά υπάρχουν προβληματισμοί και διάφορα ερωτήματα. Μάλιστα στην κοινωνία της ελευθερίας το στάδιο αυτό έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο αν σκεφτείτε ότι τα σημερινά παιδιά ξεκινούν ακόμη και σεξουαλικές σχέσεις σε αυτή την ηλικία. Η 1η αντίθεση του Κρόνου με τον Εαυτό του αποτελεί τη δυσκολότερη διέλευση που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Αν πάμε στα στάδια του Erikson μας ενημερώνει ο Ψυχολόγος ότι το άτομο σε αυτό το στάδιο ξεκινά όντως να βρει την Ταυτότητα του και αν δεν γίνει αυτό ουσιαστικά έχει μία μακρά πορεία αποτυχιών στη ζωή του που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στα ναρκωτικά ή και την αυτοκτονία. Η σημασία του σταδίου της Εφηβείας έχει αποδειχθεί από διάφορες ψυχολογικές έρευνες για αυτό και θα πρέπει ο αστρολόγος να είναι πολύ προσεκτικός στο ταξίδι του στα εφηβικά χρόνια του ατόμου. Δύσκολες όψεις από διελεύσεις, προόδους και κατευθύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη ενός ατόμου ενώ θετικές όψεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ισορροπημένο άτομο στη συνέχεια. Δεν θα πρέπει βέβαια αυτό να το συνδέεται με την επιτυχία, εξάλλου ήδη γνωρίζουμε ότι πολλοί γνωστοί άνθρωποι είχαν πολύ δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.  Το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να αποκτήσει ένα άτομο σε αυτό το στάδιο είναι η αμφιβολία, μέσω αυτής δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του άρα και χάνει οποιαδήποτε πιθανότητα μελλοντικής επίτευξης. Σε αυτό το πλαίσιο μία σειρά από ασκήσεις ενδυνάμωσης της Θέλησης αλλά και η σύσταση για επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο μπορούν να βοηθήσουν.

ΔΙΑΣ
Ο Δίας αποτελεί τη δύναμη της έμπνευσης και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ένα δύσκολο ωροσκόπιο να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Καμιά φορά όμως τελικά παρουσιάζονται περισσότερα προβλήματα όταν είναι ανεξέλεγκτος και οδηγεί σε μία κενότητα ή σκόρπιες γνώσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία χρησιμότητα. Ο Δίας αποτελεί τη δυνατότητα μας για επέκταση και εξέλιξη, μία καλή θέση στο γενέθλιο ωροσκόπιο μπορεί να βοηθήσει το άτομο να βρει το δρόμο του γρήγορα. Μία δύσκολη θέση μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά μονοπάτια που μόνο πόνος μπορεί να υπάρξει.
Οι κύκλοι του είναι επίσης σημαντικοί και καθοριστικοί για την εξέλιξη του ατόμου.

2-3 Ετών 1ο τετράγωνο Δία διελαύνων με γενέθλιο
Είναι το στάδιο όπου το παιδί προσπαθεί να ανακαλύψει ουσιαστικά μόνο του την περιοχή που βρίσκεται. Για πρώτη φορά καταφέρνει να βγει από την κούνια του και μπορεί πια να αρχίζει να βρίσκει νέα πράγματα. Μία δύσκολη περίοδος εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο αργότερα σε μία γενικότερη φοβία για τη ζωή και το καινούρια και να το αφήσει στάσιμο. Επίσης είναι η πρώτη φάση όπου το παιδί δοκιμάζει να δει αν μπορεί να πετύχει πράγματα αυτόνομο.

6 Ετών 1η αντίθεση Δία διελαύνων με γενέθλιο.
Σε αυτό το στάδιο το άτομο αρχίζει να προσαρμόζεται σε νέες κοινωνικές συνθήκες, ουσιαστικά αρχίζει πιο έντονα από ότι στο παρελθόν να σχετίζεται με άτομα εκτός οικογενείας άρα και αναγκάζεται να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του μιας και δεν μπορεί να ακολουθεί την ίδια που έχει με τη μητέρα του και γενικότερα το κοντινό του οικογενειακό περιβάλλον. Σε αυτό το στάδιο αν υπάρχουν δύσκολες όψεις έχουμε την πρώτη κοινωνική αποτυχία, εδώ μπορεί ένα άτομο να κλειστεί αργότερα στον εαυτό του αν δεν ξεπεράσει τις δυσκολίες σε αυτό το στάδιο. Επίσης είναι το στάδιο όπου το άτομο προσπαθεί να νοιώσει κυρίαρχο στους γύρω του. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη ανταγωνιστική συμπεριφορά συνήθως παρουσιάζεται στα παιδιά. Για αυτό το λόγο δύσκολες όψεις εδώ και γεγονότα μπορεί να οδήγησαν σε κοινωνική ατροφία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

12 Ετών 1η  επιστροφή Δία
Πρακτικά η εφηβεία ξεκινά με την επιστροφή του Δία στο χάρτη μας και όχι με τη πρώτη αντίθεση του transit Κρόνου με τον γενέθλιο Κρόνο, απλά τότε γίνεται ακόμη πιο έντονη η σύγκρουση και ο προβληματισμός.
Για αυτό και ο Δίας κάνει την επιστροφή του ένα χρόνο νωρίτερα έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να έχει όλα τα εφόδια για το μακρύ ταξίδι της έρευνας της ατομικότητας του και του εγώ του. Η επιστροφή 12 ετών του Δία είναι η πιο κρίσιμη του Πλανήτη και θα πρέπει ο χάρτης αυτής να μελετάται με θρησκευτική ευλάβεια από τους ψυχολόγους.
Σε αυτή τη χρονιά το άτομο επίσης δείχνει κατά πόσο μπορεί να απορροφήσει νέες ιδέες και πράγματα για να μπορέσει να εξελιχθεί στη ζωή του. Τη 1η επιστροφή του Δία θα πρέπει επίσης να τη κοιτάμε για να δούμε γενικότερα το άτομο πόσο ικανό θα είναι στο μέλλον να προωθήσει τα δικά του συμφέρονται και στόχους. Δεν είναι λίγοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι που έχουν ένα πολύ καλό χάρτη 1ης επιστροφής Δία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι αστρολόγοι πολλές φορές νομίζουν ότι ο γενέθλιος χάρτης μπορεί να τους τα πει όλα, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ταυτότητες μας και η αίσθηση του Εγώ είναι κάτι που διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 20 και πλέον ετών. Αυτή η διαμόρφωση συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και την πρώτη επιστροφή Κρόνου στα 29 χρόνια αλλά ακόμη και πιο μετά.
Το να θεωρούμε το άτομο ως κάτι στατικό είναι ίσως η μεγαλύτερη αμαρτία. Η μελέτη των σταδίων της ανάπτυξης ενός ατόμου από αστρολογική σκοπιά θα μπορούσε να μας κάνει πολύ πιο καλούς επαγγελματίες και με καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Ο Χρήστος Άρχος είναι Ψυχολόγος κάτοχος μεταπτυχιακού και Καθηγητής Αστρολογίας.