Επιθετικότητα στη συναστρία

Του Χρήστου Άρχου M.Sc

Γιατί δε μπορώ να είμαι καλά με τον άλλο;

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουμε πολλές εντάσεις και τσακωμούς στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.  Πολλές φορές αυτές οι εντάσεις οδηγούν σε ομηρικούς καυγάδες.  Οι άνθρωποι προσπαθούμε να καταλάβουμε και να διαχειριστούμε πολλές αντιθέσεις και συγκρούσεις που μπορεί να έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Άλλες φορές συγκρατιόμαστε και άλλες δημιουργείτε σημαντική έκρηξη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε τον άλλο αλλά ούτε και τις εσωτερικές πληγές του παρελθόντος μας που κάποιος τις περισσότερες φορές άθελα μας ξύνει με αποτέλεσμα να αιμοραγούμε ξανά και να χάνουμε την ψυχραιμία μας.   Ο θυμός βέβαια σε μία σχέση μπορεί να την καταστρέψει και να την οδηγήσει σε σημαντικές κρίσεις και προβλήματα.

Σχέσεις ολόκληρες έχουν καταστραφεί και βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που μην μπορώντας να ελέγξουν τον θυμό τους καταλήγουν σε πολλαπλές κρίσεις και δυσκολίες ολόκληρες ζωές ενώ κάποιος μπορεί να μείνει πια λόγω της ελευθερίας της κοινωνίας μας και εντελώς μόνος μιας και πολύ πια εύκολα μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει μία σχέση.

Σε άλλες περιπτώσεις ο άνθρωπος με αυξημένη επιθετικότητα έχει την τάση να βρίσκει το θύμα του, τον ήρεμο και χαλαρό άνθρωπο που θα του δώσει το χρόνο και το δικαίωμα να εκφράσει την υπομονή του και να έχουμε μία ακόμη φορά τον θύτη σε δράση. Ολόκληρες οικογένειες έχουν γαλουχήσει παιδιά που κυκλοφορούν ελεύθερα με αυτό το τρόπο στην Ελληνική κοινωνία και μπορεί ένα απο αυτά να είσαι και εσύ. Ας πάμε όμως να δούμε τις δύσκολες όψεις που δείχνουν επιθετικότητα στο χάρτη αλλά και στη συναστρία.

greek-mythology-top-ten-badass-gods-goddesses-Ares-Artist-Gonzalo-Ordoñez-genzoman.deviantart.com_

 

Άρης και επιθετικότητα

Βέβαια ο πλανήτης που συνδέεται με την επιθετικότητα είναι ο Άρης. Ο Άρης όμως απο μόνος του δεν είναι μία κακή επιθετικότητα, δεν θα πρέπει στον πολιτισμό μας να αντιλαμβανόμαστε όλα τα μέρη και τις εκφράσεις της επιθετικότητας ως κακές. Ο Άρης είναι ο υπεύθυνος πλανήτης για την επιβίωση μας οπότε και θα πρέπει να τον δούμε πολύ πιο καθαρά και με καλύτερη οπτική. Όταν όμως ο Άρης μπαίνει σε οίκους και σε ζώδια που δεν του ταιριάζουν προφανώς και αυτή η επιθετικότητα αλλάζει ως μορφή για να μπορέσει μετά μέσα απο τις όψεις να πάρει σάρκα και οστά η επιθετικότητα που αναφέρουμε.  Στα ζώδια που ο Άρης τις καλές του και τις κακές του όψεις θα πρέπει πρώτα να δούμε τα προβλήματα τις επιθετικότητας και αυτό μπορεί στον αναγνώστη να φανεί περίεργο αλλά ας το αναλύσουμε.

Αν η πηγή της επιθετικότητας είναι στο Κριό και στον Αιγόκερω για παράδειγμα γιατί η επιθετικότητα να είναι άσχημη; Ισα ισα θα έπρεπε να πούμε ότι είναι σε μία καλή κατάσταση όμως ουσιαστικά είναι σαν να μην κατανοούμε τι πραγματικά μας λέει αυτή η θέση. Ότι ο Άρης είναι στο Κριό και στο Αιγόκερω σημαίνει ότι έχω αρκετή ενέργεια και επιθετικότητα που βέβαια η ενέργεια μπορεί να είναι υγιής μιας και ο Άρης κάνει κυβέρνηση και έξαρση εκεί. Αν όμως αυτός ο Άρης κάνει ένα τετράγωνο με έναν άλλο προσωπικό πλανήτη όπως ο Ήλιος ή η Σελήνη (χωρίς αναγκαστικά να είναι στον Αιγόκερω) αυτή η επιθετικότητα θα εκφραστεί με πολύ δύσκολο τρόπο γιατί αν και υγιής η επιθετικότητα του Άρη απο την άλλη υπαρχει συναισθηματική δηλητηρίαση απο τη Σελήνη, κάτι βέβαα πρέπει να ψάξουμε στο παιδικό περιβάλλον του παιδιού και ιδιαίτερα στη σχέση με τη μητέρα του.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση και η έξαρση αν και καλές θέσεις αν έχουν άσχημες όψεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.  Στην περίπτωση του Καρκίνου και του Ζυγού έχουμε ακριβώς το αντίθετο, έχουμε τον συμπλεγματικό άνθρωπο που δεν μπορεί να εκφράσει την επιθετικότητα του με υγιείς τρόπους και μπλοκάρετε, είτε λόγω συναισθηματικής ακύρωσης (Καρκίνος) είτε κοινωνικής ευγένειας (Ζυγός). Στις δύο αυτές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε παθητικοεπιθετικές συμπεριφορές πολύ συχνά και βέβαια μπορεί να έχουμε τη γνωστή ιστορία του καλού παιδιού που κανείς στη γειτωνειά δεν το περίμενε και ξαφνικά σκότωσε την οικογένεια του (σαφώς και είναι αυτό ένα τρομερό απλοποιημένο παράδειγμα).  Και στις τέσσερις περιτπώσεις πάντως είτε έχουμε υπερβολική ενέργεια που με λάθος όψεις οδηγεί σε λάθη, είτε έχουμε συμπλεγματική ενέργεια που a priori είναι προβληματική, για αυτό και στη 2η περίπτωση βλέπουμε ειδικά στους άνδρες προσπάθειες να επιλύσουν το σύμπλεγμα τους με υπερβολές όπως διάσημοι ραλλίστες, πυγμάχοι και ούτω καθεξής. Ο Άρης στο Κριό βλέπετε δεν έχει ανάγκη να αποδείξει σε κανέναν τίποτα, ο Άρης στον Καρκίνο όμως έχει!  Άλλες προβληματικές θέσεις είναι ο Δίδυμος όπου έχει συνήθως πολύ έντονη λεκτική επιθετικότητα, ο Σκορπιός που έχει βαθειά εκδικητική επιθετικότητα και ο Ιχθείς όπου είναι ο Βασιλιάς της παθητικοεπιθετικότητας!  ( Τα ιδια ισχύουν και στον σύνθετο χάρτη). Πριν προχωρήσουμε στις όψεις και στους οικους να πούμε ότι ένας πλανήτης σε αυτές τις θέσεις χωρίς όψεις δηλώνει ακόμη πιο δύσκολη δυνατότητα διαχείρησης της επιθετικότητας που κυριαρχεί με κάποιο τρόπο στη ζωή του ατόμου (χωρίς όψεις είναι ένας πλανήτης που δεν έχει πτολεμαικές όψεις δηλαδή σύνοδο, αντίθεση, τετράγωνο, τρίγωνο, εξάγωνο).

 

 Οι δύσκολες θέσεις του Άρη στους οίκους

Βέβαια το ζώδιο είναι μόνο ένα θέμα στην έκφραση της επιθετικότητας, το να κοιτάμε μόνο το ζώδιο είναι σαν να προσπαθούμε να καταλάβουμε έναν άνθρωπο μόνο απο το τη χρώματα έχει. Ο Άρης στον 1ο οίκο με δύσκολες όψεις μπορεί να δώσει μία έντονη και πολύ ξεκάθαρη επιθετικότητα προς τα έξω. Το ίδιο δύσκολος είναι και ένας Άρης στο 4ο καθώς μπορεί το άτομο να μεγάλωσε κοντά σε ένα πολύ δύσκολο και επιθετικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο 7ος επίσης είναι αρκετά δύσκολος και προβληματικός καθότι η επιθετικότητα εκφράζεται έντονα προβολικά στους άλλους με αποτέλεσμα να ψάχνουμε αν η κότα έκανε το αυγό η το αυγό την κότα ( ο σύντροφος επιτέθηκε πρώτος η εγώ).  Ο 8ος βέβαια είναι ένας οίκος φοβίας και ανασφάλειας ένας προβληματικός 8ος οίκος μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανασφάλειες και φοβίες και αυτός που φοβάται μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνος. Τέλος ο 12ος είναι αρκετά δύσκολος γιατί η επιθετικότητα στρέφεται προς τον εαυτό με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά δράματα.  Άρα αν έχετε κάποιον Άρη σε δύσκολες όψεις στον Καρκίνο στον 8ο σαφέστατα και θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο αυτό το άτομο. ( Τα ίδια ισχύουν και στον σύνθετο χάρτη της σχέσης)

 

Οι αποκαλυπτικά δύσκολες όψεις του Άρη

 Ο Άρης με τον Ήλιο: Όταν ο Άρης είναι με τον Ήλιο σε όψη 8ης αρμονικής (σύνοδο, τετράγωνο, αντίθεση, μισό τετράγωνο και ενάμιση τετράγωνο) τότε έχουμε την καθαρή επιθετικότητα και τάση επιβολής απέναντι στους άλλους. Ο χάρακτήρας έχει τάση να κυριαρχήσει πάνω στους άλλους και βέβαια δεν θέλει με τίποτα να του χαλάς αυτό που ζητά.  Επειδή τα άτομα κυριαρχούνται απο τις επιθυμίες τους τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουν να κάνουν πίσω όταν αυτές οι επιθυμίες δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα ή κάποιος τις αρνείται.  Τα άτομα με τέτοια όψη συνήθως δυσκολεύονται έντονα να μπορέσουν να σεβαστούν τους άλλους και αντιδρούν αφυψηλού. Αν τώρα ο Άρης είναι ανάδρομος τότε η επιθετικότητα αυτή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη να τη διαχειριστεί ιδιαίτερα αν έχουμε ανάδρομο Άρη σε Χιαστί η Αντίθεση με τον Ήλιο. Ευκαιρία για το πότε θα μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί σε αυτή τη περίπτωση την επιθετικότητα του είναι να δούμε στο προοδευτικό πότε ο Άρης γίνεται ορθόδρομος. Αν υπάρχει αυτή η όψη στη συναστρία μπορεί να έχουμε έντονα συγκρουσιακή σχέση με τεράστια δυσκολία να μπορέσει να σεβαστεί ο καθένας την άποψη του άλλου. Σαφώς και φέρνει πολύ έντονο πάθος αλλά υπάρχει και ένα τίμημα αν δεν μπορέσει το ζευγάρι να βρεί λυσεις μέσω της επικοινωνίας, εξάλλου το πάθος και η λύση των θεμάτων μέσα απο το σεξ κατά μέσο όρο δεν διαρκεί πάνω απο 1μιση χρόνο.

 

Ο Άρης με τη Σελήνη:  Μία απο τις πιο δύσκολες όψεις όταν τη βρίσκουμε και στο γενέθλιο και στο σύνθετο αλλά και στη συναστρία.  Εχω κάποιον συμβουλευόμενο που έχει Σελήνη τετράγωνο Άρη με τη Σελήνη στο Σκορπιό!!! Και τον Άρη στον Υδροχόο. Χρόνια τώρα δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται οι άλλοι να είναι τόσο επιθετικοί απέναντι του (το τετράγωνο στον 1ο με 4ο οίκο) δεν μπορεί να καταλάβει ότι στη πραγματικότητα αυτός προκαλεί με τις πράξεις του όλα αυτά. Η μητέρα βέβαια ενώ είναι 42 χρονών ακόμη κάνει κουμάντο στη ζωή του, να ξέρετε ότι η όψη Σελήνη – Άρη για έναν άνδρα είναι χαρακτηριστική και επικίνδυνη όψη για οιδιπόδειο!  Σε μία συναστρία μπορεί κάποιος να αναλάβει το μητρικό ρόλο ενώ και στο σύνθετο δηλώνει ότι τα δύο άτομα ήρθαν μαζί όχι για τόσο υγιείς λόγους αλλά για ψυχολογικές επιλύσεις (Ένα σημαντικό θέμα που δεν έχουμε καλύψει οι αστρολόγοι στη συναστρία είναι να ξεκαθαρίσουμε στο κόσμο ότι υπάρχουν οι σχέσεις που δημιουργούνται απο υγιή κίνητρα και απο συμπλεγματικά κίνητρα).  Τα άτομα με Άρη και Σελήνη σε όψη 8ης αρμονικής έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις ενώ είναι τρομερά δύσκολο να συνεννοηθείς μαζί τους γιατί τα πάντα τα εκλαμβάνουν τόσο προσωπικά!

 

Ο Άρης σε όψη με τον Ερμή:  Έντονα αιχμηρός και επιθετικός αυτός ο άνθρωπος η η σχέση (σε όψεις 8ης αρμονικής) . Υπάρχει μία έντονη κατάσταση και μία σύγκορυση τρομερά λεκτική. Αν είναι σε συναστρία το άτομο με τον Άρη βάζει της φωτιές.  Υπάρχει αιχμηρή και δηλητηριώδης κριτική (ιδιαίτερα στην Παρθένο) και βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα γιατί υπάρχει τάση επίθεσης με το παραμικρό. Ο Έρμης που έχει να κάνει με τη σκέψη παραποιεί όλες τις πληροφορίες και τις μετατρέπει ως επιθετικότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ έντονη φαγωμάρα και ένταση.  Ο Άρης με τον Ερμή σε ένα άτομο δείχνει ένα πρόσωπο τρομερά έξυπνο αλλά και τρομερά αναστατωμένο με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνει τους πάντες ενώ σε μία συναστρία είναι απο τις χειρότερες σχέσεις σε όψεις 8ης αρμονικής πάντα.  Συγκρουσιακός χαρακτήρας και αντιδραστικός έχει μάθει να κατηγοράει πάντα τους άλλους ενώ στη σχέση έχουμε κάθε μέρα ποινικά δικαστήρια με τιμωρίες δρακόντιες.

 

 Ο Άρης σε όψη με την Αφροδίτη: Απο τις πιο δύσκολες όψεις για ένα άτομο γιατί το ίδιο συγκρούεται με τις ερωτικές του επιλογές. Βέβαι σε μία συναστρία ή ένα σύνθετο αυτή η όψη οδηγεί σε πολύ πάθος και ένταση και είναι μία όψη που την αναζητάμε ειδικά αν είναι 4ης αρμονικής (σύνοδο, τετράγωνο , αντίθεση).  Είναι μία όψη που μπορεί να φέρει σημαντικά πάθη και είναι μία απο τις βασικότερες όψεις χημείας στο χάρτη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει καλά θα πρέπει τα φώτα στο ζευγάρι να κάνουν μεταξ τους ένα τρίγωνο, σύνοδο η εξάγωνο ειδάλλων αν υπάρχει και εκεί πχ ενα τετράγωνο θα υπάρχουν σημαντικές συγκρούσεις.  Είναι άτομα που δεν έχουν υπομονή συνήθως με τους ερωτικούς τους συντροφους και είναι ιδιαίτερα δύσκολοι (ιδιαίτερα στη χιαστί) σε βαθμό να είναι τρομερά απορριπτικοί και να μένουν μόνοι σε έναν χάρτη που υπάρχει αυτή η όψη δείχνει έναν άνθρωπο τρομερά επιθετικό και απαιτητικό προς το σύντροφο του και βέβαια δεν ξέρουμε αν ο σύντροφος είναι ικανός να μπορέσει να αντέξει τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ανθρώπου και επειδή δεν υπάρχουν θεοί οπως καταλαβαίνετε πάντα θα υπάρχει η διάψευση των απαιτήσεων ενός τέτοιους ανθρώπου και βέβαι η σύγκρουση.

 

Ο Άρης σε όψη με Ουρανό η Πλούτωνα:  Ο Άρης σε όψη 8ης αρμονικής με αυτούς τους Πλανήτες μπορεί να φέρει σημαντικά και άσχημα αποτελέσματα ως προς την επιθετικότητα. Ο Ουρανός μπορεί να φέρει υστερία και έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα που θα λέει όχι γιατί έτσι πρέπει  ενώ μπορεί να λατρεύει να συγκρούεται και να έρχεται σε αντίθεση με κάποιον.  Τα άτομα με Άρη – Ουρανό μπορεί να τρέφονται μέσα απο τις εντάσεις αν δεν το προσέξουν ενώ και η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι απότομη και προβλητική προς τους άλλους.  Η κατάσταση με τον Πλούτωνα μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη μιας και εκεί έχουμε τα πρώτα σπόρια της σαδομαζοχιστικής συμπεριφοράς αλλά σε πιο κοινές εκφράσεις δηλώνει ένα θυμό που δύσκολα ο άνθρωπος διαχειρίζεται με αποτέλεσμα μία τρομερά έντονη εκδικητικότητα και πικρία που μπορεί να βγάλει ο άλλος σε πολύ έντονο βαθμό. Ο Άρης με τον Πλούτωνα όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο θα είναι επιθετικό μπορεί δυστυχώςκαι να έλκει επιθετικά άτομα δεν είναι τυχαίο ότι δυστυχώς πολλές γυναίκες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης  και βιασμού έχουν μία δύσκολη όψη Άρη με Πλούτωνα.

 

Μεσοδιαστήματα έντασης και επιθετικότητας: Τα παρακάτω μεσοδιαστήματα φέρνουν έντονο πάθος αλλά και επιθετικότητα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα μελετάμε είτε σε έναν γενέθλιο, είτε σε συναστρία είτε στον σύνθετο χάρτη της σχέσης!

Άρης = Κρόνος/Πλούτωνας Μια μεσοδιαστηματική εικόνα με πολύ έντονη σεξουαλικότητα που όμως μπορεί να οδηγήσει σε άγρια κτητικότητα και τρομερά επιθετική συμπεριφορά.

Κρόνος =  Άρης /Δίας Εδώ το άτομο καλείτε να πάρει αποφάσεις που μπορεί όμως να οδηγήσουν σε προστριβές ιδιαίτερα αν ο Κρόνος του ατόμου πέφτει στην Αφροδίτη ή στον κυβ του 7ου του άλλου.

Άρης = Αφροδίτη / Ποσειδώνας  Το κατεξοχήν μεσοδιάστημα πλατωνικού έρωτα που οδηγεί στο τέλος σε σημαντικές εντάσεις και συγκρούσεις λόγω υπερβολικής συγκράτησης της σεξουαλικής ενέργειας.

Άρης = Σελήνη / Ποσειδώνας  Το άτομο ή η σχέση βιώνει τρομερά εσωτερικά θέματα και υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ακύρωσης. Είναι μία εικόνα έντονης συναισθηματικής βίας

Πλούτωνας = ‘Ηλιος / Αφροδίτη   Η κτητικότητα που γεννά την ανασφάλεια και βέβαια την βία είναι ξεκάθαρη σε αυτή την όψη και χρειάζεται προσοχή όταν κάποιος απο τη σχέση έχει έντονα στοιχεία θυσίας στο χάρτη του.

 

 

Αντί επιλόγου…

Σίγουρα η επιθετικότητα στη συναστρία και το να καθορίσεις ένα άτομο ως επιθετικό δεν είναι εύκολο, σε αυτό το άρθρο ακουμπήσαμε τις πλέον βασικές θέσεις που μπορεί να εκφράσουν επιθετική συμπεριφορά. Το θέμα μας όμως είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την επιθετικότητα είτε αν είναι δικιά μας είτε άλλου προσώπου. Αυτό θα το μελετήσουμε στο 2ο μέρος του άρθρου μας!