Muladhara Chakra
Τρόποι εξισορρόπησης του τσάκρα της ρίζας.
Του Χρήστου Άρχου
mulchakra
Συνεχίζοντας από το 1ο μέρος του άρθρου μιλώντας για το Μuladhara chakra, στο 2ο μέρος προσπαθούμε να σας δώσουμε απλές τεχνικές, μεθόδους αλλά και εύρεση πλανητικών περιόδων όπου θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το Μuladhara. Μάλιστα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μέχρι και το 60% του Δυτικού κόσμου έχει προβληματικό Muladhara Chakra συνήθως λόγω του τρόπου ζωής που υπάρχει και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν. Μάλιστα ο θεραπευτής θα πρέπει να ξέρει ότι με την κρίση στην Ελλάδα η αύξηση υπέρ – δραστηριοποιημένου Μuladhara chakra ή υπολειτουργικού είναι μεγάλη.

1) Πλανητικές περίοδοι
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο γενέθλιος Κρόνος να δέχεται θετικές όψεις από διελαύνωντες πλανήτες γιατί μπορούν και βοηθούν το άτομο να μπορέσει να δημιουργήσει μία ισχυρή βάση στη ζωή του οπότε πνευματικά αλλά και πρακτικά να μπορέσει να διαχειριστεί κατάλληλα το Chakra που είναι σε έλλειψη ισορροπίας. Μία θετική όψη όμως δεν φτάνει, χρειάζεται και να δέχεται κατάλληλες όψεις ανάλογα και με το αν το chakra είναι υπερλειτουργικό ή υπολειτουργικό. Για παράδειγμα ένα υπερβολικά λειτουργικό Τσάκρα είναι πολύ σημαντικό να μην δέχεται όψεις καθόλου από τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα ενώ αν είναι υπολειτουργικό θα πρέπει επακριβώς αυτοί οι πλανήτες να κάνουν όψη. Επίσης επειδή οι βαρείς πλανήτες κινούνται πολύ γρήγορα μπορεί κάποιος να λειτουργήσει με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Αν ο Ήλιος κάνει τρίγωνο με τον γενέθλιο Κρόνο ή εξάγωνο, ή ημι-εξάγωνο ή σύνοδος είναι μία κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος να δουλεύει αυτό το τσάκρα. Πιο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα όταν η Νέα Σελήνη κάνει αυτές τις όψεις με τον Κρόνο.
Προσπαθούμε επίσης ο Άρης να μην είναι σε ΚΑΜΙΑ όψη με τον Κρόνο ενώ καλό είναι να αποφεύγετε και ο Ουρανός όταν το τσάκρα υπολειτουργεί γιατί θα οδηγήσει το άτομο να χάσει ακόμη περισσότερο τη γη κάτω από τα πόδια του με αποτέλεσμα ακόμη και να παρουσιάζονται ψυχοσωματικά ζητήματα υγείας.  Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να κοιτάξει ένα άτομο είναι ο Κρόνος να μην βρίσκεται ανάμεσα στον Πλούτωνα και στον Άρη (διελαύνωντες) ή το μεσοδιάστημα του Πλούτωνα και του Άρη (διελαύνων) να πέφτει επάνω στον Κρόνο καθότι εκεί θα παρουσιαστούν αρκετές δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου του ατόμου.

2) Τεχνικές
Σημαντική τεχνική όπου μπορεί να βοηθήσει το muladhara chakra να μπορέσει να έρθει σε ισορροπία είναι η τεχνική της Kundalini Yoga.  Η κουνταλίνι Γιόγκα όμως επειδή είναι μία αρκετά απαιτητική τεχνική όπου χρειάζεται έναν πολύ καλό δάσκαλο με μεγάλη πείρα αν δεν είσθε σίγουροι για το δάσκαλο σας, είναι καλύτερο να μην κάνετε καθότι έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι μπορεί να παρουσιάσει πολλά προβλήματα αν δεν μπορεί κάποιος να κάνει την κουνταλίνι γιόγκα σωστά.
Επίσης μία ακόμη καλή τεχνική είναι να είσθε σε κατάσταση διαλογισμού και να προσπαθείτε να επικεντρωθείτε στην περιοχή ακριβώς πίσω από τα γεννητικά σας όργανα. Καθώς θα είσθε σε κατάσταση διαλογισμού μπορείτε να λέτε ρυθμικά τον ήχο LAM.  Επίσης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού κυκλοφορούν και στο youtube συγκεκριμένοι ήχοι που αντιστοιχούν στο LAM και στο Muladhara Chakra με μουσική που έχει σαν σκοπό επίσης την περεταίρω συγκέντρωση και ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου.
Αιθέρια αρώματα Λεμονιού επίσης είναι πολύ βοηθητικά στην ενδυνάμωση πρακτικά του κέντρου αυτού ενώ φρούτα όπως οι Μπανάνες αλλά και άλλα φυτά όπως το Ginseng μπορούν να σας βοηθήσουν να μπορέσετε να αναπληρώσετε την ενέργεια που χάνετε. Συνήθως άτομα με χαμηλό muladhara έχουν πρόβλημα χρόνιας κόπωσης οπότε ένας διαιτολόγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει αρκετά με αρκετές τροφές.  Άλλες βασικές τροφές είναι οι χουρμάδες και οι αμυλούχες τροφές.
Πολύ σημαντικό να μπορέσετε να κάνετε τις ασκήσεις kegel οι οποίες βοηθούν επίσης στην ενεργοποίηση του κέντρου.  Επίσης πολύ σημαντικό είναι να περπατάτε με τα πόδια σας γυμνά και να κάνετε πόζες όπως η trikonasana.  Το βασικό που πρέπει να κοιτάξετε όμως είναι να δείτε τις βασικές ανάγκες σας, τι δεν έχετε καλύψει πραγματικά και κυρίως την επαφή σας με το σώμα σας και τη φύση γύρω σας.
3) Υλικές αλλαγές
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε και μία σειρά από πρακτικές αλλαγές.
Για παράδειγμα το σπίτι σας και γενικά ο χώρος που ζείτε πρέπει να γίνει οργανωμένος αλλά όχι από κάποιο συγγενή σας ή κάποιον υπηρέτη αλλά από εσάς τους ίδιους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο Τσάκρα έχουν μία αποστασιοποίηση από το σώμα τους. Είτε δεν έχουν γυμναστεί είτε γενικώς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτό. Για αυτό ακριβώς το λόγο και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να αρχίσετε εντατική γυμναστική η οποία θα σας βοηθήσει να νοιώσετε και πάλι ότι κατοικείτε το σώμα σας.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η προσπάθεια να οργανωθείτε στην καθημερινότητα σας, να μπορέσετε να έχετε ένα δραστήριο καθημερινό πρόβλημα το οποίο και θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανία ή την συνεχή επανάληψη καταστάσεων η οποία και ενεργεί αρνητικά στην καθημερινότητα σας.
Προσοχή χρειάζεται επίσης να σκεφτείτε και τους ανθρώπους που μπορεί να σας απορροφούν την ενέργεια σας. Δεν μιλάμε για το πολυσύνθετο φαινόμενου του ενεργειακού βαμπιρισμού αλλά για παράδειγμα για ανθρώπους που μπορεί να μιλούν με πολύ αρνητικά σχόλια για τα πάντα ή που συνεχώς σας επικρίνουν. Ένας σκληρός επικριτής μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες απώλειες ενέργειας ακόμη και όταν από μόνοι σας δεν έχετε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γενικότερα η αποφυγή αρνητικών καταστάσεων και σχολίων είναι πάντα θετική γιατί δεν χάνετε η ενέργεια σας σε πράγματα που δεν έχουν σημασία.
Αν τώρα υπάρχει υπερβολική ενεργοποίηση το άτομο πρέπει να προσέξει πνευματικά να ψάξει τον εαυτό του. Να δει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το σεξ, τα λεφτά και γενικά τα πρακτικά ζητήματα της ζωής. Επίσης είναι βασικό να προσπαθήσει να συγχωρήσει πράγματα στη ζωή του που μπορεί να τον έχουν κάνει να προσκολληθεί σε υλικά ζητήματα. Η αλήθεια είναι ότι ένα υπέρ – ενεργοποιημένο τσάκρα είναι πολύ πιο δύσκολο να ισορροπήσει.