Αυτό το καλοκαίρι τέλη Ιουνίου  (24 – 27) εχω την ιδιαίτερα χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους συναδέλφους για ένα τριήμερο γεμάτο Αστρολογία. Ο  κύριος Hakan Kirkoglou (ιδιαίτερα συμπαθής απο τη 1η στιγμή)  μέσα απο τη σχολή του θα φέρει διάφορους αστρολόγους  όπου θα μιλήσουν για ενδιαφέροντα θέματα. Θεώρησα ενδιαφέρον λοιπόν να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Πληροφορίες για το θερινό σχολείο θα βρείτε στο http://astrosummercamp.com/en/

Μία συνέντευξη με τον Hakan Kirkoglu

 ΧΑ: Αγαπητέ Χάκαν, είναι ευχαρίστηση ότι αυτό το καλοκαίρι η σχολή να κάνει το θερινό της σχολίο  στην Κρήτη. Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του σχολείου και τι μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι μέσω αυτού του αστρολογικού «ταξιδιού»

snip_20170527050650

ΗΚ: Αγαπητέ Χρήστο, ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σου. Από το 2005, το σχολείο μας Wisdom of Sky έχει οργανώσει θερινά προγράμματα για τους μαθητές ωστε να διευρύνουν τη γνώση τους καθώς και να μάθουν διαφορετικές πτυχές της αστρολογίας. Αυτές οι πρόσθετες μελέτες είναι δομημένες τόσο για αρχάριους που έχουν ολοκληρώσει την σπουδή τους όσο και για προχωρημένους μαθητές. Ειδικά φέτος, στοχεύσαμε να εξερευνήσουμε περισσότερο το πρόγραμμά μας και αποφασίσαμε να ξεπεράσουμε τα συνήθη σύνορά μας. Με αυτό το τρόπο αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα.. Πράγματι, τόσο τα θεμελιώδη όσο και τα προηγμένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα καλύπτουν την Ελληνιστική αστρολογία και τις σχετικές με αυτή τέχνες.

Για πολλά χρόνια έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με πολλούς επισκέπτες αστρολόγους στο σχολείο μας στην Κωνσταντινούπολη και φέτος τους προσκαλέσαμε στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος στο καλοκαιρινό μας σχολείο, Astro Summer Camp. Έτσι, προέκυψε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα διαλέξεων, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών προσεγγίσεων καθώς και των ανθρωποκεντρικών θεμάτων. Επιπλέον, όπως ανέφερα, το Astro Summer Camp προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για εξερεύνηση στην ιστορία και τη γεωγραφία με μοναδικά σχεδιασμένες ημερήσιες εκδρομές γύρω από το νησί της Κρήτης.

 

XA: Πείτε μας κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό σας ως Αστρολόγο, ποιες πρακτικές προτιμάτε και ποιο είναι το όραμά σας για την αστρολογία.

HK:Συνοπτικά, έχω σπουδάσει αστρολογία για περισσότερα από 30 χρόνια, ως εκ τούτου η πρακτική μου έχει εξελιχθεί και έχει περάσει από διαφορετικά στάδια. Είμαι επαγγελματίας αστρολόγος, συγγραφέας και δάσκαλος. Αυτοδίδακτος στα πρώτα στάδια (1983-94), αργότερα ολοκλήρωσα το δίπλωμα με το Facult of Astrological studies με διάκριση το 1997 και έφυγα από τη τότε καριέρα μου για να γίνω αστρολόγος με πλήρης απασχόληση το 2000. Λαμβάνοντας υπόψη τα μακρά χρόνια μάθησης και πρακτικής, είμαι σχεδόν εξειδικευμένος σε κάθε τομέα, αλλά περισσότερο επικεντρωμένος σε γενέθλιο, προγνωστικό και κοσμικό, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια (από το 1999) μελετώ την ιστορία της αστρολογίας και του πολιτισμού των ιδεών, πέρυσι συμπλήρωσα ένα πρόγραμμα ΜΑ στην  Ιστορία, γράφοντας μια διατριβή για την αστρολογία στο οθωμανικό δικαστήριο τον 18ο αιώνα. Η οπτική μου για την αστρολογία είναι ότι είναι μία γλώσσα και μαντεία. Είμαι ιδιαίτερα περίεργος για τα σύμβολα, τα αρχέτυπα και για την  ανθρώπινη κατάσταση. Χρησιμοποιώ την αστρολογία ως εργαλείο για να κατανοήσω τις αδυναμίες και τις αδυναμίες μας. Ως εκ τούτου, ανέπτυξα τη δική μου πρακτική τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Παραδείγματος χάριν, δίνω μεγάλη προσοχή στην προγεννητική έκλειψη και τις Σεληνιακές φάσεις μέσα στην γενέθλια εργασία. Είναι ένα μακρύ θέμα και θα ήθελα να το συζητήσω αυτό στην Κρήτη φέτος.

 

XA:Έχετε πάει ποτέ στην Ελλάδα πριν και ποια είναι η σχέση σας με την ελληνιστική αστρολογία;

 HK:Ναι, ήμουν στην Ελλάδα  23 χρονών και βρισκόμουν σε μια διασταυρωμένη περιοδεία ενώ  ταξίδεψα και στην Ιταλία και τη Γαλλία. Κατά την επιστροφή στο σπίτι μου, είχα την ευκαιρία να μείνω μια νύχτα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, αφού ξόδεψα όλα τα χρήματά μου στο τέλος, έπρεπε να κοιμηθώ στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης!  Ήταν μία συναρπαστική εμπειρία όμως.

Η μετατόπισή μου στην Ελληνιστική αστρολογία συνέβη σε διαφορετικά στάδια, ασχολήθηκα  με την  Ωριαία αστρολογία το 1997 αμέσως μετά το δίπλωμα μου και έτσι άρχισα να μαθαίνω περισσότερες αναγεννησιακές μεθόδους, ειδικά τον William Lilly εκείνη την εποχή, μετά τις το εκτενές διάβασμά μου (Robert Hand, Robert Schmidt και Robert Zoller)  αισθάνθηκα την ανάγκη να πάω και πίσω στην ιστορία, όταν κτίστηκαν τα θεμέλια της αστρολογίας μας στην ελληνιστική περίοδο που καλύπτει μάλιστα ένα μεγάλο διάστημα μέχρι και τον 7ο αιώνα μετά χριστό.

 

XA:Που μπορούν να βρουν πληροφορίες οι αναγνώστες για το  Astro Summer Camp και πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλή αστρολογία όσοι θα συμμετέχουν;

HK: Δημιουργήσαμε έναν ιστότοπο στο http://www.astrosummercamp.com, ο οποίος παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα διαλέξεων,  τους ομιλητές,  τις ημερήσιες εκδρομές καθώς και τη  διαμονή στο Ηράκλειο. Μπορούν επίσης να μας βρούν  μέσω info@astrosummercamp.com ή απευθείας σε μένα στο hkirkoglu@ttmail.com για οποιαδήποτε ερώτηση και εγγραφή. Η συνάδελφός μου Beliğ Gureller, η οποία  ζει στο Ηράκλειο, είναι έτοιμη να δώσει σχόλια και συμβουλές. Οι Έλληνες συμμετέχοντες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα καθημερινά.

Όπως βλέπεις, το πρόγραμμα θερινών σχολείων καλύπτει τόσο τα βασικά όσο και τα πιο εξελιγμένα θέματα. Θα μιλήσω για τα εργαλεία της γενέθλιας ερμηνείας που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ιδιαίτερα τους αρχάριους φοιτητές να εμπλουτίσουν την πρακτική και τη βάση γνώσεων τους. Η διδασκαλία μας περιλαμβάνει εξαιρετικούς αστρολόγους στους τομείς τους που φέρνουν τη δική τους σοφία και εμπειρία για κάθε επίπεδο σπουδαστών αστρολογίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε έχουμε ως ομιλητή καθώς είσαι από την ίδια την Ελλάδα καθώς η γνώση μου για τους Έλληνες αστρολόγους ήταν πολύ περιορισμένη αλλά λόγω της ISAR ήταν δυνατό να έρθω σε επικοινωνία μαζί σου.

 

XA:Ποιοι αστρολόγοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτό το στρατόπεδο και προσφέρουν οποιεσδήποτε εκδρομές μετά το πρόγραμμα;

HK:Η σχολή μας απαρτίζεται κυρίως από 5 διδάσκοντες, αλλά και από το Κρητικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Demetra George από τις Η.Π.Α., η Lynn Bell από τη Γαλλία, η Wendy Stacey από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Χρήστος Άρχος από την Ελλάδα και εγώ 😊 !  Αυτή είναι μια θαυμάσια ομάδα! Επίσης και το πρόγραμμα μετά το τέλος του θερινού σχολείου  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μετά από  3 ημέρες γεμάτες  αστρολογικές ημέρες  θα συμμετάσχουμε σε περιηγήσεις σε διάφορες γωνιές της Κρήτης.

Αγαπητέ Χρήστο, σας ευχαριστούμε και πάλι για την πραγματική συνεργασία και το ενδιαφέρον σας. Σας περιμένουμε σύντομα στην Κρήτη αυτό το καλοκαίρι.

 

XA:Εγώ σας ευχαριστώ θα τα πούμε σύντομα από κοντά

snip_20170527050604.png